Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-27@15:52:56 GMT

عطر خوش رمضان در کوچه پسکوچه‌های چاله میدان

تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۷۳۱۶۱۱

عطر خوش رمضان در کوچه پسکوچه‌های چاله میدان

همشهری آنلاین - بهاره خسروی : نوای دل‌انگیز ربنا به‌ وقت افطار باز هم در دل کوچه و پس کوچه پایتخت پیچید. ماه رمضان ماه خوب خدا فصل ربنا و مناجات‌های سحر و افطار از راه رسید. قدیم ها که تهران مثل امروز استخوان نترکانده بود و تعداد محله‌های آن از انگشتان یک‌دست هم کمتر بود، مردم از فقیر و غنی در اغلب در یک محله زندگی می‌کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در محله چاله میدان به دلیل مجاورت با بازار اغلب بازاری‌ها در آن ساکن بودند. قدیم‌ها خانه های آجر بهمنی با باغچه و حوض‌های کاشی‌کاری شده زیبا در کنار هم بودند. دیوار خانه‌ها اغلب کوتاه بود و به‌راحتی می‌شد وقت افطار و سحر و همسایه‌ها را با یک تقه بیدار کرد. هرچند وقت سحر چراغ همه خانه‌ها روشن بود چون بیدارشدن به‌وقت سحر و جمع‌شدن سر سفره افطار یک فرهنگ و جزئی از آداب زندگی محسوب می‌شد. «ناصر امیر اصلانی» از اهالی قدیمی چاله میدان و جهانگردی که ۱۰ سال با پای پیاده کل دنیا را گز کرد با این تصویر یادی از  ماه رمضان  های تهران قدیم و محله چاله میدان  می کند . 

نان‌های عالیه و سادات خانم

همیشه هوای بزرگ‌ترها ریش‌سفید و گیس سفیدهای محله را داشتیم. در واقع بچه‌ها و جوان‌تر وقتی برای خرده خریدها مثل نان و سبزی و میوه راهی مغازه بازارچه نائب السطنه که می‌شدیم حتماً باید از همسایه هم می‌پرسیدیم که چیزی از بازارچه می‌خواهند. در ایام ماه رمضان این موضوع بیشتر از همیشه تأکید می‌شد.

امیر اصلانی با یادی از این سنت نیکو تعریف می‌کند: «عالیه و سادات خانم از همسایه‌های دیواربه‌دیوار خانه ما بودند. هر دو سن سالی بیش از ۷۰ سال داشتند. عالیه همیشه می‌گفت از همان زمانی که برای روزه گرفتن مکلف شدم یک روز قضا ندارم. برای عالیه خانم افتخار بزرگی بود که هرسال توفیق روزه گرفتن را دارد. اما با سن سال زیاد و پا دردی که داشت صف نان ایستادن برایش کار سختی بود. اغلب دم سحر یا افطار وقتی برای خرید نان به سمت نانوایی می‌رفتم با تقه‌ای به در خانه‌شان می‌زدیم و می‌پرسیدم چند تا نان لازم دارید. البته دم اذان همیشه مسجد بودند و باید چند ساعت قبل افطار سر صف می‌رفتم و نان این دو بزرگوار را به دستشان تا قبل از اذان می‌رساندم.»

عدسی داغ به‌وقت سحر

ماه رمضان که از راه می‌رسید بیشتر اغذیه‌فروشی‌ها و به‌ویژه رستوران‌ها و غذاخوری به‌صورت خودجوش تعطیل می‌شدند  یا تغییر کاربری می‌دادند. به گفته این هم محلی ما در گذشته تعداد غذاخوری‌ها محدود بود. اغلب جگرکی، جغور بغور فروشی و اصنافی از این‌ دست و فروشندگان دوره‌گرد بودند. او در میان خاطراتش به عدسی فروش دوره‌گرد محله چاله میدان اشاره می‌کند و می‌گوید: «محله ما یک فروشنده دوره‌گرد داشت که سحرهای ماه رمضان با دوچرخه ۲۸ و دو دبه آلومینیومی راهی کوچه‌ها می‌شد با صدای بلند سریع فریاد می‌زد" عدسی داغ عدسی" همیشه برایم جای سؤال بود که این فروشنده دوره‌گرد چه می‌گوید. یادم است همسایه‌ها با خوشحالی برای رنگین شدن سفره‌های سحری‌شان با کاسه کوچک راهی کوچه می‌شدند.»

تغییر صنف کاری بستنی اکبر مشتی در ایام ماه مبارک رمضان بخش دیگری از خاطرات امیر اصلانی از ماه رمضان‌های تهران قدیم است. او در این باره می‌گوید: «مغازه اکبر مشتی بازارچه نائب السطنه بود. اکبر مشتی ماه رمضان‌ها بساط فروش بستنی در هر فصل سال تعطیل می‌کرد و در عوض مسقطی یا فرنی دست مشتری‌ها می‌داد. مسقطی که طعم شیرین آن را هنوز هم فراموش نکرده‌ام.»

کد خبر 667891 برچسب‌ها هویت شهری تهران

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: هویت شهری تهران چاله میدان ماه رمضان دوره گرد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۳۱۶۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تقدیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از سریال «رستگاری»

در جلسه‌ای که با حضور اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد، حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه دبیر این شورا درباره گیرایی داستان «رستگاری» و استفاده از تکنیک‌های جدید جلوه‌های ویژه برای سریال‌های مناسبتی در ماه رمضان توضیحاتی ارائه داد و گفت: این سریال توانسته مردم را با سلایق مختلف پای تلویزیون بنشاند.

آیت‌الله علی‌اکبر رشاد، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز با تمجید از محتوای سریال «رستگاری» عنوان کرد: صداوسیما ویترین متفاوتی را برای ماه رمضان تدارک دیده بود.

در این جلسه با هدایایی از  کارگردان، بازیگران و عوامل سریال «رستگاری» تقدیر شد.

«رستگاری» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی مسعود ده‌نمکی ماه مبارک رمضان از شبکه دو سیما پخش شد.

در این اثر هنرمندانی همچون محمود پاک نیت، رضا استادی، پویا امینی، مهدی سلوکی، کاوه سماک باشی، حمید رضا هدایتی، رامین راستاد، نیما شاهرخ شاهی، رضا توکلی، حسن اسدی، محمدرضا رهبری، مالک سراج، افشین سنگ چاپ، رامبد شکر آبی، اکبر رحمتی، محمود مقامی، مختار سائقی، نفیسه روشن، سولماز حصاری، پوراندخت مهیمن، شیوا خسرومهر، پرنیا کربلایی، ساقی زینتی، المیرا ربیعی، عاطفه رحمان‌پور، حسنی قبادی، فریبا ترکاشوند، پریا انوری، ژاله درستکار، مونا افخمی، مهرسا فلاحیان، فرخنده فرمانی زاده و افسر ناصری ایفای نقش کرده‌اند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سینما و تئاتر

دیگر خبرها

  • رفع مشکلات معابر خاکی و پرتردد محله شهدای صفری
  • از کوچه‌باغ تا باغ‌کاجی | طرشت هنوز به باغ‌هایش معروف است
  • با ۵۰۰ میلیون تومان در کجای تهران می‌توان خانه رهن کرد؟
  • قیمت خانه در جنت آباد تهران امروز ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • با ۳۰۰ میلیون تومان در کدام محله خانه اجاره کنیم؟
  • مسابقات جام رمضان تنیس روی میز بانوان در سمنان پایان یافت
  • ببینید | خون‌شوری از کوچه‌ها
  • تقدیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از سریال «رستگاری»
  • کلیپ| افتادن از چاله «دارسی» به چاه ۱۹۳۳
  • اجرای ۱۸ پروژه شاخص بافت تاریخی قم در سال گذشته